BEZ PRTLJAGA (Klara Bensen)

BEZ PRTLJAGA (Klara Bensen)

Minimalistička priča o ljubavi i lutanju

 

Putopis / moderna ljubavna priča / avantura

CENA: 900,00

720,00 RSD

 

 

 

 

 

 

JEDNA HALJINA, TRI NEDELJE, OSAM ZEMALJA – NULA PRTLJAGA

Nedavno oporavljena od sloma u prvoj četvrtini svog života, Klara Bensen je odlučila da otvori nalog na veb sajtu za upoznavanje parova kako bi testirala svoj oporavak. Potpuno neočekivano upoznaje Džefa, univerzitetskog profesora ispunjenog neobuzdanom energijom, koji je imao reputaciju nekoga ko ne haje ni za kakve konvencionalnosti. Već posle nekoliko nedelja od upoznavanja, oni kreću na tronedeljno eksperimentalno putovanje – od Istanbula preko Atine, Budimpešte, Slavonskog i Bosanskog Broda, Sarajeva, Dubrovnika, Cavtata, Edinburga do Londona – bez prtljaga, bez rezervacija, i bez bilo kakvih planova.

Dok su tako lutali od Istanbula do Izmira, pa zatim do Grčke, Bensenova je počela, dublje nego što je očekivala, da razmišlja o prirodi njihovog odnosa, za koji su se oboje prvobitno dogovorili da će ostati otvoren. Džef je „poput klatna oscilovao između slobode i želje“, dok je ona i dalje pokušavala da pronađe sebe u spektru definisanom njegovim oscilacijama. Kada se Džef upustio u bezazleno flertovanje s devojkom u autobusu za Sarajevo, Bensenova je shvatila da je njena vezanost za profesora–slobodnjaka, postala daleko snažnija nego što bi to neobavezan odnos omogućavao. Tek nakon što ga je suočila sa „dokazom“ njegovog neverstva, otkrila je da je njen „Keruakov“ ljubavnik, otvoren za ideju da „partnerstvo može doprineti slobodi umesto da je sputava“. Priča Bensenove o neočekivanoj – i neočekivano značajnoj, a ponekad i magičnoj romansi koja se razvila iz slučajnog „onlajn“ susreta, veoma je šarmantna. Ali, istovremeno pronicljiva, zbog autorkinih zapažanja i razmišljanja o konfliktnosti želja za slobodom, i posvećenošću, koje su obeležja savremene ljubavne veze.

Klarina priča će podjednako odjeknuti i kod avanturista, i kod „kućnih tipova“ – to je istovremeno i romansa, i putopis, i svetla moderna priča koja razmatra vekovno pitanje: Kako pronaći hrabrost za istraživanje izvan svoje zone udobnosti? Možete li voleti nekoga bez potrebe za etiketama i posvećenosti? Da li je zaista moguće ostaviti svoj „prtljag“ iza sebe?

 

„Sjajan način da utolite želju za putovanjem . . . Ova moderna ljubavna priča je zabavna, topla i pomalo opasna.“

– Alida Nugent, autor knjige Ne brini, biće još gore

„Uzbudljivi memoari o putovanju, ljubavi i pronalaženju sebe.“

– Kirkus Reviews

PRELISTAJTE KNJIGU

Linkovi:

http://www.vesti.rs/Zivot/Da-li-je-ovo-ubedljivo-najludji-romanticni-sastanak.html

http://24sata.production.rvc.ha.rs/najludi-par-umesto-na-dejt-otisli-su-na-put-po-evropi-bez-kofera-evo-gde-su-tri-godine-kasnije/25698

http://www.salon.com/2013/11/12/the_craziest_okcupid_date_ever/

http://variety.com/2014/film/news/new-line-no-baggage-craziest-okcupid-date-ever-1201311585/

No Comments

Comments are closed.